ABS Beyin Arızası Nasıl Anlaşılır?

ABS Beyin Arızası Nasıl Anlaşılır?

ABS, yani Türkçesiyle ‘’Kilitleme Önleyici Fren Sistemi’’ yaşadığımız çağ gereği bütün araçlar için önemli bir özelliktir. Güvenlik sistemi olarak bilinen ABS, uzun yıllardır arabalarda kullanılır ve yaşanılabilecek kazaları kolaylıkla önler. Özelliğin çalışma işleyişinden kısaca bahsedecek olursak, sürücü frene bastığı andan itibaren balatalar diske doğru sıkışır. Böylelikle yapılan sıkıştırma, araç tekerleri ile zemin arasında kalan bölgeyi tek bir yerde tutmaya çalışmaktadır.

Tek alanda tutulan araç lastikleri, o esnada dönmeyi tamamen bırakır ve ileriye doğru kayar. Normal frenlemelerde hiçbir sert durum yaşanmasa bile oldukça sert bir frenleme yaparsanız araç lastikleri büyük hızla kaymaya başlayacaktır. İşte bu harika sistem içerisinde bazen beklenmedik sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunlardan bir tanesi olan ‘’ABS Beyin Arızası Sorunu’’ sürücüleri çokça kuşkuya düşürebilmektedir.

ABS beyin arızaları, araçlarda genellikle beklenmedik bir anda meydana gelmektedir. Arızanın yaşanıldığı ilk süreçte motor beyni zarar görerek büyük bir masrafa yol açabilir. Fakat ABS, olası bir kaza durumunu önlediği için beynin zarar görmesi araç açısından elbette daha iyidir. Arızanın yaşanıldığını süreci anlayabilmeniz için birkaç öngörü bulunmaktadır. Bunlar genel olarak fren mesafesinde uzamalar meydana gelmesi, hız sabitleyicinin çalışmaması ve uyarı ışıklarının sürekli olarak yanmasıdır. Bu tarz durumların yaşanıldığı süreçlerde olumsuzlukların büyümemesi için derhal harekete geçilmeli, destek alınmalıdır.

ABS Beyin Arızası Belirtileri Nelerdir?

ABS Beyin Arızası pek çok sürücü tarafından oldukça geç fark edilen sorunlardan bir tanesidir. Sürücüler araç içerisinden fazla anlaşılmayan bu arızayı anlayamadıklarından dolayı hasarlar büyüyerek sürekli artabilmektedir. Kendiliğinden anlaşılamayan bu arıza içerisinde her arızada olduğu gibi bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilere göz atarak sorunun yaşanılıp yaşanılmadığını test edebilir, uygun işlemi yapmaya başlayabilirsiniz.

ABS Beyin Arızası Belirtileri;

  • Fren pedalları kitlenmektedir.
  • Aracın durması için frene basıldığında sert bir hissiyat vermesi.
  • ABS motor arıza ışıklarının yanması.
  • Islak zeminlerde aracın kayması.
  • Araç elektronik sistemi (ECM) tarafından pompalama işleminin çalışması.

Maddelerde bahsettiğimiz bütün belirtiler, ABS Beyin Arızası yaşanılmasında büyük etkenlerdendir. Bu sorunların yaşanıldığından eminseniz ve aracınızın masrafını artırmak istemiyorsanız kullanmaya devam etmenizi önermiyoruz. Çünkü yaşanılabilecek olumsuz bir durum içerisinde fren bölgesinde sorun yaşayabilir, beklenilmeyen olaylara tanık edebilirsiniz.

ABS Beyin Arızasından sonra fren sistemi kullanılmaya devam etmektedir. Aracınızın ABS dışında kendi fren sistemi de olması büyük bir problem yaratmayarak normal şekilde kullanmanızı sağlar. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en büyük şey, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, olumsuz bir durum yaşanılmamasını önceden önlemektir. ABS’nin önemli bir yapı olmasından kaynaklı bir an önce harekete geçmenizi ve yapılacak tamirler için teknik desteklerden faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.